Wykonanie
250 g
mąki żytniej250 + 50 g letniej
wody12 g świeżych
drożdży250 g
mąki pszennej8 g
soli30 ml
zsiadłego mlekałyżka
smalcu lub
olejumąka ziemniaczana do podsypywania koszyka

Ten
chleb robimy w dwóch etapach. Najpierw nastawiamy na kilka godzin zaczyn z
drożdży zwany podmłodą.Dokładnie mieszamy
drożdże i
wodę (250ml), dodajemy
mąkę żytnią. Gęsty zaczyn odstawiamy pod przykryciem do fermentacji na 8 godzin (może być dłużej więc przetrzyma też całą noc). W przepisie podana jest optymalna temperatura fermentacji 28 °C ale 23 °C w mojej kuchni zupełnie wystarczyło.Do wyrośniętej podmłody dodajemy
mleko (30ml),
wodę (50ml),
sól, rozpuszczony
smalec i przesiewamy
mąkę. Wyrabiamy 10 minut. Zostawiamy na pół godziny a następnie formujemy bochenek. Odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny najlepiej w koszyku oprószonym
mąką ziemniaczaną.Do nagrzanego do 250 °C piekarnika wstawiamy naczynie z
wodą aby było sporo pary. Wkładamy foremkę z
chlebem i zmniejszamy temperaturę do 220. Po 5 minutach zmniejszamy znów do 200 i już bez pary pieczemy jakieś pół godziny.Gotowy
chleb wydaje głuchy odgłos, kiedy stukamy w skórkę. Studzimy na kratce.Przepis znalazłam na blogu Urszuli - Proste potrawy. Trochę go zmodyfikowałam gdyż staram się nie używać
mleka. Ponadto użyłam mąk pełnoziarnistych i piekłam
chleb w kwadratowej foremce.