ßßß
Składniki:litr mleka niepasteryzowanegoewentualnie kefirMleko wlewamy do słoika lub garnka, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Już po dwóch, trzech dniach powinien się zacząć wytrącać skrzep i serwatka. Całość mieszamy i dodajemy do ziemniaków, mizerii lub mięsa.I teraz kilka uwag odnośnie mleka. Mleko niepasteryzowane kupujemy tylko ze znanego źródła a nie np. z bazaru. Mleko niepasteryzowane zawiera bakterie, zarówno te pożyteczne jak i te szkodliwe. Źle przechowywane mleko może nam zaszkodzić. Jeśli obawiamy się spożywania surowego mleka możemy go sami przegotować a dokładniej podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Bez termometru do żywności się nie obejdzie gdyż powinniśmy osiągnąć temperaturę ok. 70 stopni. Takie podgrzane mleko studzimy i zakwaszamy kefirem. Zazwyczaj skuteczna proporcja na mleko zsiadłe z mleka pasteryzowanego to 2 łyżki kefiru na litr mleka.Jeśli kupujemy mleko w sklepie wybierajmy to pasteryzowane w niskiej temperaturze. Im wyższa temperatura tym mniej bakterii, minerałów ale i gorszy smak mleka. Z mleka UHT nie zrobimy dobrego mleka zsiadłego.