Wykonanie
Mleko zsiadłe przede wszystkim robi się z
mleka nie poddanego obróbce, czyli z
mleka wiejskiego, niepasteryzowanego. Ale są też sposoby aby zsiadło się
mleko pasteryzowane.

Składniki:litr
mleka niepasteryzowanegoewentualnie
kefirMleko wlewamy do słoika lub garnka, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Już po dwóch,
trzech dniach powinien się zacząć wytrącać skrzep i
serwatka. Całość mieszamy i dodajemy do
ziemniaków, mizerii lub
mięsa.I teraz kilka uwag odnośnie
mleka.
Mleko niepasteryzowane kupujemy tylko ze znanego źródła a nie np. z bazaru.
Mleko niepasteryzowane zawiera bakterie, zarówno te pożyteczne jak i te szkodliwe. Źle przechowywane
mleko może nam zaszkodzić. Jeśli obawiamy się spożywania surowego
mleka możemy go sami przegotować a dokładniej podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Bez termometru do żywności się nie obejdzie gdyż powinniśmy osiągnąć temperaturę ok. 70 stopni. Takie podgrzane
mleko studzimy i zakwaszamy
kefirem. Zazwyczaj skuteczna proporcja na
mleko zsiadłe z
mleka pasteryzowanego to 2 łyżki
kefiru na litr
mleka.Jeśli kupujemy
mleko w sklepie wybierajmy to pasteryzowane w niskiej temperaturze. Im wyższa temperatura tym mniej bakterii, minerałów ale i gorszy smak
mleka. Z
mleka UHT nie zrobimy dobrego
mleka zsiadłego.