Wykonanie
Często zapomniany albo nie wykonywany z obawy przed salmonellą. Na wszelki wypadek zawsze parzę
jajka przez 2 minuty. Jedni mówią kogiel mogiel inni kogel, ale każdy zna ten smak z dzieciństwa.Składniki :
żółtka jaj
cukierwersje:
sok z cytryny,
kakao,
miódW zależności od smaku na 1
żółtko sypiemy 1 lub 2 łyżeczki
cukru i ucieramy, kolor
żółtek zrobi się jaśniejszy a cała masa nabierze puszystości.Innym sposobem na uzyskanie gładkiego kogla jest dodanie
soku z cytryny, dzięki temu
cukier szybciej się rozpuści.Ciemny kogel robi się z dodatkiem
kakao a wersję kremową z
miodem.Zimową
porą lekarze polecają
miodowy kogel
mogel z
sokiem z cytryny i kilkoma kroplami
spirytusu. A skoro już jesteśmy przy
spirytusie to warto wspomnieć, że taki kogel jest podstawa słodkich
likierów...