Wykonanie
Składniki:zakwas (minimum 3 łyżki)1/2 kg
mąki (mogą być mieszane, ale musi być żytnia)szklanka
wody gazowanej szklanka
wody niegazowanej (ciepłej)1 łyżeczka
cukru 1,5 łyżeczki
soli otręby, pestki,
płatki owsiane - co kto lubi
masło oliwa lub
olej
Przygotowanie:
Mąkę (ja dałam
mąkę żytnią razową i
mąkę orkiszową) wymieszajcie z zakwasem i
wodą. Odkładamy 3 łyżki zakwasu na następny raz (zakwas w lodówce wytrzymuje 2 tygodnie). Dodajcie
cukier,
sól i dodatki - pamiętajcie, że im więcej nasionek i
płatków- tym
chleb cięższy.

Przełóżcie ciasto do 2 foremek keksowych wcześniej nasmarowanych
masłem i wysypanych
bułką tartą. Przykryjcie ściereczką i odczekajcie 12 godzin. Nasmarujcie wierzch
olejem, żeby zrobiła się ładna skórka. Po tym czasie pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 h 15 min.