ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie - zawsze się uda

Chleb na zakwasie - zawsze się uda

nazwa

Wykonanie

Składniki:
zakwas (minimum 3 łyżki)1/2 kg mąki (mogą być mieszane, ale musi być żytnia)szklanka wody gazowanej szklanka wody niegazowanej (ciepłej)1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli otręby, pestki, płatki owsiane - co kto lubi masło oliwa lub olej
Przygotowanie:
Mąkę (ja dałam mąkę żytnią razową i mąkę orkiszową) wymieszajcie z zakwasem i wodą. Odkładamy 3 łyżki zakwasu na następny raz (zakwas w lodówce wytrzymuje 2 tygodnie). Dodajcie cukier, sól i dodatki - pamiętajcie, że im więcej nasionek i płatków- tym chleb cięższy.
Przełóżcie ciasto do 2 foremek keksowych wcześniej nasmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Przykryjcie ściereczką i odczekajcie 12 godzin. Nasmarujcie wierzch olejem, żeby zrobiła się ładna skórka. Po tym czasie pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 h 15 min.
Źródło:http://annajurksztowiczijem.blogspot.com/2015/07/chleb-na-zakwasie-zawsze-sie-uda.html