Wykonanie
Składniki na 4 porcje.

Składniki:4 placki tortilli pszennych (można użyć
smakowych)150 g
szynki w plasterkach (idealnie pasuje również
salami lub
mięso z wczorajszego obiadu, oczywiście odpowiednio rozdrobnione)100 g - 200 g
żółtego sera lub
mozzarelli8 łyżek
ketchupu4 łyżki sosu
chilli (lub innego ulubionego
ostrego sosu) - można pominąćPrzepis:
Ser trzemy na grubych oczkach. Na placek tortilli nakładamy
ketchup (2 łyżki) oraz sos
chilli (1 łyżka), całość rozsmarowujemy na placku zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi placka. Następnie nakładamy plastry
szynki (ok. 4-5 sztuk) i posypujemy garścią
startego sera. Następnie placek zwijamy (dość ciasno) i kładziemy końcówką do
spodu. Lekko przygniatamy. Tortillę kroimy na mniejsze części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i następnie zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 10 minut.


