Wykonanie

Składniki:2 i 1/2 szklanki
musli jabłkowo-
śliwkowe1 szklanka
mąki pszennej100 g
masła1/2 szklanki
cukru1 łyżka
miodu1 łyżeczka
sodyPrzepis:Dobrze byłoby, gdyby wszystkie składniki miały taką samą (pokojową) temperaturę. Do miski przesypujemy
mąkę, dodajemy
musli oraz
sodę. Następnie dodajemy
cukier,
miód oraz pokrojone w kostkę
masło. "Zagniatamy" ciasto do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i z ciasta formujemy placuszki o średnicy ok. 4 cm.
Ciasteczka umieszczamy na blasze w sporej odległości od siebie (ok. 3 cm). Następnie umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 170C i pieczemy przez 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy je na kratce do ostygnięcia. Są cudownie chrupiące i idealnie pasują do szklanki ciepłego
mleka lub
kakaa :)


Wartość odżywcza w 100g produktuWartość energetyczna 368 kcal / 1552 kJ
Białko 8,0gWęglowodany w tym
cukry67,0g20,7gTłuszcz w tym kwasy tłuszczowe5,8gnasycone2 , 1 gjednonienasycone1 , 6 gwielonienasycone1 , 0 gBłonnik pokarmowy7,8gSód 0,1gWitaminy i składniki mineralneKwas foliowy 41 μg (20 , 5 %)*Fosfor 162 , 0 mg (23 , 1 %)**% zalecanego dziennego spożycia
Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów
płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi
owocami,
ziarnami słonecznika,
zarodkami pszennymi. To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi
suszonych owoców staje się naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych. Więcej ciekawych informacji na temat produktów Sante znajdziecie na ich stronie i fb .