Wykonanie
Leniwe z dwóch powodów: szybko i łatwo się je robi- wersja dla leniuszków; będą leżakowały w szczelnie zamkniętym, metalowym pudełku do Świąt, więc troszkę się polenią ;).Te pierniczki są naprawdę idealne: pyszne, kruche, nie za słodkie- cudowne!Przepis zaczerpnęłam tu .Tuż przed Świętami wyjmę je z ich metalowego legowiska, ozdobię lukrem i jadalnymi mazakami :)

- 500 g
mąki pszennej- 200 g
miodu- 100 g
cukru- 120 g
masła- 2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 40 g
przyprawy piernikowejMasło rozpuść w rondlu, dodaj
cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Do dużej miski wsyp
mąkę,
sodę,
przyprawę piernikową. Wymieszaj. Dodaj
miód,
jajko i
masło z
cukrem. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je cienko, posypuj
mąką, aby się nie przyklejało. Foremkami wykrawaj pierniczki i układaj niezbyt blisko siebie na blasze i papierze do pieczenia.

Piecz ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni. Studź na klatce i przekładaj do pudełka.

Teraz wystarczy TYLKO poczekać do Świąt i... smacznego! :)