Wykonanie
A dzisiaj znowu na słodko ;) Oprócz mazurka, baby i muffinów (na blogu później ;)) zagościły u mnie pralinki marcepanowe . Pomysł dała mi Dupcia :)Składniki na masę marcepanową:200g
migdałów w płatkach250g
cukru pudru1 łyżeczka
aromatu śmietankowego1
cukier waniliowy Gellwe2 kieliszki
likieru śmietankowegoPolewa:1 tabliczka
czekolady mlecznej50g
margaryny0,5 szklanki
mleka 3,2%
Migdały mielimy na mączkę (ja użyłam blendera), do gotowego "puchu" dodajemy
likier, aromat,
cukier puder i niezmielony
cukier waniliowy (dodaje efekt chrupania) i wszystko dokładnie mieszamy tak aby powstała masa (na początku może wydawać się zbyt sucha - nic bardziej mylnego) i wszystko upychamy dokładnie do jakiegoś pudełka (np. po lodach, masełku itp.). Masę zostawiamy w lodówce na noc. Następnego dnia wyciągamy masę i kształtujemy je w kuleczki (lub inne ciekawe kształty). Gdyby jednak okazało się, że masa nie klei się, można spokojnie dodać odrobinę
likieru ;)Składniki na polewę podgrzewamy w garnuszku i pozostawiamy chwilę do zgęstnienia.Następnie polewamy pralinki polewą (lub wsadzamy je do garnuszka, obtaczamy w polewie i wyciągamy) i posypujemy ulubionymi dodatkami np. wiórkami kokosowymi,
migdałami w płatkach lub gotowymi posypkami. Gotowe pralinki zostawiamy w lodówce. Po zastygnięciu polewy na pralinkach - są gotowe!Pralinki mają niezwykle intensywny zapach i smak, gorąco polecam!A oto moje cuda!





Pozdrawiam gorąco!Dodaję do akcji: