ßßß
Cookit - przepis na Gryczane babeczki z figami w sosie miodowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Gryczane babeczki z figami w sosie miodowym
Składniki
Kasza gryczana
Masło
Cebula
Natka pietruszki
Jajko
Mleko
Sól
Pieprz
Miód
Wino
Sok z cytryny
Skóra z cytryny
Wykonanie
Buckwheat muffins with
figs
in honey sauce
Składniki.10 dag
kaszy gryczanej
2 łyżki
masła
1
cebula
1 łyżka
natki pietruszki
2
jajka
0,5 l
mleka
sól
pieprz
5 fig2 łyżki
masła
2 łyżki
miodu
50 ml
wina
1 łyżeczka
soku z cytryny
1 łyżeczka
skórki cytrynowej
Wykonanie.
Kaszę gryczaną
ugotować w
mleku
, osączyć.
Cebulę
posiekać i przesmażyć na
maśle
.W miseczce wymieszać
kaszę
z przesmażoną
cebulą
,
natką pietruszki
i
jajkami
. Doprawić do smaku
solą
i
pieprzem
. Napełnić foremki do babeczek i piec w temp. 200 stop. 25 minut.Na patelni stopić
masło
, dodać
miód
, otartą
skórkę z cytryny
i włożyć ćwiartki fig. Podlać
winem
i
sokiem cytrynowym
. Smażyć
figi
2 minuty.Gryczane babeczki podajemy z
figami
i sosem
miodowym
.Smaczna ciepła przystaweczka, ale może być podana na zimno.
Źródło:
http://edicook.blogspot.com/2014/10/gryczane-babeczki-z-figami-w-sosie.html
Przepisy powiązane
Kasza gryczana z kiełbasą i grzybami
51. Francuska zupa cebulowa z zawijańcami
Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem
Omlet - ostatnie podrygi mlodej pokrzywy
Omlet zielony, czyli z natką pietruszki usmażony
Składniki powiązane (0)