ßßß Cookit - przepis na Jalousie jabłkowe

Jalousie jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Składniki.
2 płaty ciasta francuskiego
2 jabłka
2 łyżki migdałów płatki
2 łyżki cukru
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka cynamonu
1 białko lub mleko
1 łyżeczka cukru brązowego
Wykonanie.
Jeden płat ciasta francuskiego powinien być większy o 1-2 cm po całym obwodzie.
Mniejszy płat ułożyć na papierze w blaszce i posypać płatkami migdałowymi.
Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać kaszą manną, cukrem i cynamonem.
Jabłka ułożyć na cieście.
Większy płat naciąć co 2cm nie dochodząc do krawędzi i nałożyć na jabłka.Za pomocą widelca ścisnąć brzegi obu płatów ciasta.
Posmarować białkiem i posypać cukrem brązowym.
Piec w temp. 200 stop. około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/09/jalousie-jabkowe.html