ßßß
3 kawałki ryby słodkowodnej o białym mięsie,150 ml. Likieru Blue Curacao,3 łyżeczki czerwonej ikry śledzia i gromadnika,300 ml bulionu warzywnegoSos cytrynowo – szafranowy:100 ml. Bulion z drobiuszczypta pręcików szafranu½ sok z cytryny100 ml. Śmietanka 36%2 żółtkaBiały pieprzWykonanie:
Pierwszy kawałek ryby gotujemy w niebieskim likierze Blue Curacao, dwa pozostałe w bulionie warzywnym. Na drugi kawałek nakładamy czerwoną ikrę ze śledzia i gromadnika. Trzeci pozostawiamy biały. Rybę układamy na wzór flagi Rosji. Podajemy z sosem cytrynowo – szafranowym.Taki układ ryby gwarantuje nam ekscytujące wrażenia smakowe. Przechodzimy od smaku delikatnego, przez słodkawy ( niebieski ) do słonego ( czerwony ) . Sos cytrynowo szafranowy doskonale przeprowadza nas przez smakowe granice.Sos: - do bulionu dodać szafran, chwilę pogotować i dodać śmietanę wymieszaną z sokiem z cytryny. Zredukować, dodać biały pieprz i ew. odrobinę soli do smaku.( bulion jest już słony). Zagęścić żółtkami i już nie gotować.