ßßß
Cookit - przepis na Ryba w trzech smakach z sosem cytrynowo – szafranowym.
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ryba w trzech smakach z sosem cytrynowo – szafranowym.
Składniki
Ryba rzeczna
Białko
Mięso
Likier
Curacao
Śledź
Bulion warzywny
Cytryna
Szafran
Bulion z drobiu
Sok z cytryny
Śmietana 36%
Żółtko
Pieprz biały
Wykonanie
Składniki:
3 kawałki
ryby słodkowodnej
o
białym
mięsie
,150 ml.
Likieru
Blue
Curacao
,3 łyżeczki czerwonej ikry
śledzia
i gromadnika,300 ml
bulionu warzywnego
Sos
cytrynowo
–
szafranowy
:100 ml.
Bulion z drobiu
szczypta pręcików
szafranu
½
sok z cytryny
100 ml.
Śmietanka 36%
2
żółtka
Biały pieprz
Wykonanie:
Pierwszy kawałek
ryby
gotujemy w niebieskim
likierze
Blue
Curacao
, dwa pozostałe w
bulionie warzywnym
. Na drugi kawałek nakładamy czerwoną ikrę ze
śledzia
i gromadnika. Trzeci pozostawiamy biały.
Rybę
układamy na wzór flagi Rosji. Podajemy z sosem
cytrynowo
–
szafranowym
.Taki układ
ryby
gwarantuje nam ekscytujące wrażenia smakowe. Przechodzimy od smaku delikatnego, przez słodkawy ( niebieski ) do słonego ( czerwony ) . Sos
cytrynowo
szafranowy
doskonale przeprowadza nas przez smakowe granice.Sos: - do
bulionu
dodać
szafran
, chwilę pogotować i dodać
śmietanę
wymieszaną z
sokiem z cytryny
. Zredukować, dodać
biały pieprz
i ew. odrobinę
soli
do smaku.(
bulion
jest już słony). Zagęścić
żółtkami
i już nie gotować.
Źródło:
http://edicook.blogspot.com/2012/05/ryba-w-trzech-smakach-z-sosem-cytrynowo.html
Przepisy powiązane
Mrożona cytryna, z czym to się je ?
Wok
niebieski drink z martini
Koktajl Blue Lady
kamikadze
Składniki powiązane (0)