ßßß
SKŁADNIKI:ziemniaki ugotowane (1 część)mąka ziemniaczana (1/4 części)WYKONANIE:U gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem, przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto.Lepimy kluski, tak, aby były mniej więcej takiej samej wielkości (wtedy się będą równo gotowały) moje miały ok. 3 cm średnicy, w każdej z nich kciukiem robimy wgłębienie.Zagotowujemy w garnku wodę z 1 łyżeczką soli. Do gotującej się wody wrzucamy kluski. Gotujemy ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.Podajemy z sosem i mięsem. U mnie najczęściej w towarzystwie rolady śląskiej i modrej kapusty, czyli typowy niedzielny, śląski obiad.SMACZNEGO !!!