ßßß Cookit - przepis na Chałka

Chałka

nazwa

Wykonanie

Potrzebne produkty
30 g świeżych drożdży
55 g drobnego cukru
120 ml mleka
390 g mąki tortowej
3 jajka
175 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo jedno jajko do posmarowania chałki.
Wykonanie
Z aczyn- rozdrobnić drożdże wymieszać z ciepłym (nie gorącym mlekiem), dodać łyżkę mąki pszennej, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
Mąkę połączyć z pozostałą częścią cukru, dodać roztrzepane jajka i zaczyn zagnieść ciasto.
Na końcu dodać pokrojone w drobne kostki masło i zagniatać ok 10 minut by ciasto było jednolite.
Odstawić na ok godzinę do zamrażalnika. W czasie gdy ciasto będzie się chłodziło przygotowujemy 2 foremki o średnicy 23-25 cm (posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia).
Po wyciągnięciu ciasta zrobić równe kulki i układać w foremkach w dwóch rzędach- odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 22-25 minut, aż chałki będą w kolorze złotym.
* Polecam z konfiturą lub masłem czekoladowym
Smacznego:)!
Źródło:http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2014/05/chaka.html