ßßß
Potrzebne produkty30 g świeżych drożdży55 g drobnego cukru120 ml mleka390 g mąki tortowej3 jajka175 g masła w temperaturze pokojowejDodatkowo jedno jajko do posmarowania chałki.WykonanieZ aczyn- rozdrobnić drożdże wymieszać z ciepłym (nie gorącym mlekiem), dodać łyżkę mąki pszennej, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut.Mąkę połączyć z pozostałą częścią cukru, dodać roztrzepane jajka i zaczyn zagnieść ciasto.Na końcu dodać pokrojone w drobne kostki masło i zagniatać ok 10 minut by ciasto było jednolite.Odstawić na ok godzinę do zamrażalnika. W czasie gdy ciasto będzie się chłodziło przygotowujemy 2 foremki o średnicy 23-25 cm (posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia).Po wyciągnięciu ciasta zrobić równe kulki i układać w foremkach w dwóch rzędach- odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem.Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 22-25 minut, aż chałki będą w kolorze złotym.* Polecam z konfiturą lub masłem czekoladowymSmacznego:)!