Wykonanie

Potrzebne produkty30 g świeżych
drożdży55 g drobnego
cukru120 ml
mleka390 g
mąki tortowej3
jajka175 g
masła w temperaturze pokojowejDodatkowo jedno
jajko do posmarowania
chałki.WykonanieZ aczyn- rozdrobnić
drożdże wymieszać z ciepłym (nie gorącym
mlekiem), dodać łyżkę
mąki pszennej, szczyptę
soli i łyżeczkę
cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
Mąkę połączyć z pozostałą częścią
cukru, dodać roztrzepane
jajka i zaczyn zagnieść ciasto.Na końcu dodać pokrojone w drobne kostki
masło i zagniatać ok 10 minut by ciasto było jednolite.Odstawić na ok godzinę do zamrażalnika. W czasie gdy ciasto będzie się chłodziło przygotowujemy 2 foremki o średnicy 23-25 cm (posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia).Po wyciągnięciu ciasta zrobić równe kulki i układać w foremkach w dwóch rzędach- odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Posmarować rozmąconym
jajkiem.Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 22-25 minut, aż
chałki będą w kolorze złotym.* Polecam z
konfiturą lub
masłem czekoladowymSmacznego:)!