Wykonanie
Proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto.
Trio:
czekolada -
jagoda -
wiśnia komponuje się doskonale, a w połączeniu z kruchym
ciastem jest jeszcze lepsze :)Inspiracją było ciasto z bloga wkuchennymoknie.blox.pl

- 2,5 szklanki
mąki- 10 łyżek
cukru- 250 g zimnego
masła- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3
żółtkaSkładniki na
budyń czekoladowy:- 2 opakowania budyniu
czekoladowego z
cukrem- 3 szklanki
mlekaDodatkowo:- garść wydrylowanych
wiśni- około 200 g
jagód- opcjonalnie:
cukier puder do posypania ciasta-
owoce i listki świeżych
ziół do dekoracjiPrzygotować kruche ciasto: wszystkie składniki oprócz
żółtek posiekać lub szybko zagnieść rękoma. Dodać
żółtka, zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce.Przygotować
budyń: 2 szklanki
mleka zagotować. W 1 szklance
mleka rozpuścić proszek budyniowy. Dodać mieszaninę do gotującego się
mleka i stale mieszając ugotować gęsty
budyń.Dno formy o wymiarach 18x29 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) połowę ciasta kruchego. Ugnieść lekko rękami. Na wyrównane ciasto wyłożyć ciepły
budyń czekoladowy. Na budyniu poukładać
owoce. Na
owoce zetrzeć pozostałą część ciasta kruchego.Piec w temp. 180 stopni przez 50 min.Po wystudzeniu ciasto posypać
cukrem pudrem i ozdobić
owocami i listkami
mięty.
