Wykonanie
Przepis na ten
chleb znalazłam u dyrektora :) Lekko pozmieniałam w nim proporcje. Z
ciastem pracowało się bardzo dobrze, było elastyczne, miękkie i zarazem ładnie trzymało kształt podczas rośnięcia w koszyku, a także
potem podczas pieczenia.
CHLEB MIESZANY NA
MAŚLANCE- 180 g aktywnego zakwasu żytniego- 130 g
mąki żytniej- 358 g
mąki pszennej (u mnie typ 650)- 34 g letniej
wody- szczypta świeżo zmielonego
pieprzu czarnego- szczypta zmielonego
kminku- 16 g
soli- 1 łyżeczka
suszonych drożdży (można pominąć, jeśli mamy dobry zakwas)- 225 g letniej
maślankidodatkowo:-
sezam i
siemię lniane- naczynie żaroodporne, do którego wlejemy wrzątek i ustawimy na spodzie piekarnika
Wszystkie składniki na
chleb wrzucamy do misy miksera i hakami wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je na 30 min. do odpoczynku. Następnie wyrabiamy je ręcznie przez około 2 minuty i formujemy bochenek
chleba. Przekładamy do koszyka wysypanego
mąką i ziarnami (ja używam zwyczajnych wiklinowych koszyków wyścielonych pieluchą tetrową, nie są to specjalne kosze do wyrastania
chleba) i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Chleb wyrastał u mnie 3,5 h.Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. W czajniku zagotowujemy
wodę.
Chleb przekładamy z koszyka na blachę posmarowaną
masłem i wysypaną
mąką. Nacinamy
chleb w kilku miejscach za pomocą żyletki lub
ostrego noża.Wrzątek wlewamy do naczynia żaroodpornego i ustawiamy na spodzie piekarnika. Powyżej naczynia na kratce piekarnikowej stawiamy blachę z
chlebem.Pieczemy 10 min. w 250 stopniach, a
potem obniżamy temp. do 180 stopni i pieczemy aż do momentu, w którym bochenek postukany od
spodu wyda głuchy dźwięk.SMACZNEGO :)