ßßß
Wszystkie składniki na chleb wrzucamy do misy miksera i hakami wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je na 30 min. do odpoczynku. Następnie wyrabiamy je ręcznie przez około 2 minuty i formujemy bochenek chleba. Przekładamy do koszyka wysypanego mąką i ziarnami (ja używam zwyczajnych wiklinowych koszyków wyścielonych pieluchą tetrową, nie są to specjalne kosze do wyrastania chleba) i pozostawiamy do wyrośnięcia. Chleb wyrastał u mnie 3,5 h.Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. W czajniku zagotowujemy wodę. Chleb przekładamy z koszyka na blachę posmarowaną masłem i wysypaną mąką. Nacinamy chleb w kilku miejscach za pomocą żyletki lub ostrego noża.Wrzątek wlewamy do naczynia żaroodpornego i ustawiamy na spodzie piekarnika. Powyżej naczynia na kratce piekarnikowej stawiamy blachę z chlebem.Pieczemy 10 min. w 250 stopniach, a potem obniżamy temp. do 180 stopni i pieczemy aż do momentu, w którym bochenek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk.SMACZNEGO :)
