Wykonanie
Nie piekę
chleba systematycznie. Co jakiś czas nachodzi mnie jednak wielka ochota na domowe
pieczywo. Sięgam wtedy po uśpiony w lodówce zakwas i czekam. Kilka dni go podkarmiam, a
potem...
Potem cieszę się aromatem pieczonego
chleba wydobywającym się z piekarnika, a chwilę później niepowtarzalnym smakiem...Pierwszy raz dodałam do ciasta odrobinę
suszonych drożdży - wiem, to małe oszustwo z mojej strony. Eksperyment zaliczam do udanych - chlebek pięknie wyrósł i wyśmienicie smakował...
Składniki:200 g aktywnego zakwasu żytniego300 g
mąki pszennej200 g
mąki żytniej300 g letniej
wody1/4 łyżeczki
suszonych drożdży1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczka mielonego
kminku1/4 łyżeczki
czarnuszkiSposób przygotowania:Wszystkie składniki wymieszaj w głębokiej misce. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin, aż caisto podwoi swoją objętość. Przemieszaj ponownie łyżką i przełóż do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
otrębami. Wierzch ciasta wyrównaj wilgotną łyżką i przykryj ściereczką. Odstaw ponownie na kilka godzin - do podwojenia objętości. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 45
miut. Po upieczeniu wyjmij
chleb z foremki i pozostaw do wystygnięcia.