Wykonanie
Robiłam już
sałatkę z
cukini, ale ta z
przyprawą do gyrosa jeszcze nie. Bardzo mi się spodobał przepis. Dla tego postanowiłam ją wypróbować a że jest przepyszna przekazuję dalej. A przepis znalazłam tutaj




Składniki:2 kg
ogórków2 kg
cukinii0,8 kg
cebuligłówka
czosnku2 szklanki
octu12 łyżek
oliwy5 łyżek
soli0,6 kg
cukruopakowanie "
przyprawy do gyrosa" firmy KamisWykonanie:
Ogórki i
cukinię umyć i pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w piórka. Dodać
sól, przeciśnięty przez prasę
czosnek,
oliwę lub
olej i
przyprawę do gyrosa. Wymieszać i odstawić na 6 godzin.Po tym czasie dodać
cukier i
ocet, dokładnie wymieszać ,tak aby
cukier się rozpuścił i odstawić na 12 godzin. Następnie
sałatkę wkładać do umytych słoiczków, dolewając zalewę, która utworzyła się w misce. Zakręcić i pasteryzować 20 min. Gorące słoiki wyłożyć do góry dnem , nakryć i pozostawić do wystygnięcia.Smacznego!