Wykonanie
Jabłonie w tym roku obrodziły i mamy sporo pysznych
jabłek. W gazetce znalazłam przepis na krem z
jabłek z
białą czekoladą. Wyszedł całkiem pyszny. Będzie jak znalazł do naleśników lub zamiast nutelli do
chleba.
Składniki:2 kg jablek40 dag
cukru2 op
cukru waniliowego8 tabliczek
białej czekoladyWykonanie:
Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne.
Owoce kroimy w małe kawałki. Wkładamy do garnka, podlewamy niewielka ilością
wody i smażymy około 1 godz. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie miksujemy.Do masy
jabłkowej wsypujemy
cukier oraz
cukier waniliowy.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wkładamy do masy. Smażymy około 30 min aż masa zgęstnieje.Gorący krem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.