Wykonanie
Dziś już ostatnia propozycja karnawałowa w tym roku. Od jutra będziemy pościć, więc postaram się dodawać inne propozycje kulinarne. A i coś na święta się znajdzie.


Składniki:30 dag
maki2 łyżki
cukru pudru3 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżki miękkiego
masła6
żółtek1-2 łyżki
spirytusubiałkoWykonanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj
żółtka. Dołóż
cukier, miękkie
masło,
śmietanę i
spirytus. Ugnieć wszystko razem widelcem, a następnie zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż na blat i 10 minut obijaj wałkiem. Ciasto rozwałkuj dosyć cienko i wykrój po 10 krążków średnicy 9,8 i 7 cm. Każdy krążek natnij i posmaruj i posmaruj środek
białkiem. Zlep po 3 krążki różnej średnicy środek dociśnij mocno palcem. Smaż na głębokim łuszczu na złoty kolor. Następnie wyjmij na papierowy ręcznik. Przestudź. W środek każdej róży włóż łyżeczkę
konfitury i wisienkę. Podawaj oprószone
cukrem pudrem.Smacznego!