Wykonanie
Na tłusty czwartek polecam pączki z
ziemniaków. Robi się je szybko, bez oczekiwania na wyrośnięcie. W smaku jednak nie wyczuwamy
ziemniaków, a dzięki ich dodatkowi, pączki szybko rosną.



Składniki:1 kg ugotowanych
ziemniaków1 kg
mąki10 dag
drożdży5
jajek6 łyżek
cukru2
cukry wanilioweszczypta
soli1/2 kostki
margaryny ( roztopić)2-3 łyżki
spirytusu lub 6 łyżek
wódkimarmolada do nadzieniaWykonanie:Całe
jajka zmiksować z
cukrem, wkruszyć w to
drożdże i dalej miksować. Następnie dodać do przesianej
mąki i przekręconych przez maszynkę, ciepłych
ziemniaków. Pod koniec dodać roztopioną
margarynę i
alkohol.Wszystko razem wyrobić na jednolitą masą i formować z niej pączki.Po wyrobieniu ciasta nie musimy czekać aż wyrośnie tylko od razu je rozwałkować i szklanką wycinać pączki. Smażyć na średnio rozgrzanym
smalcu, na złoty kolor.Smacznego!