Wykonanie
Postanowiłam zrobić niespodziankę na urodziny mojej córci i zrobiłam tort w kształcie prezentu. Nie jest on skomplikowanym wypiekiem więc udało mi się go zrobić tak aby ona nie zauważyła. Niespodzianka się udała a córcia poprosiła o dokładkę. A na koniec stwierdziła że to był najsłodszy prezent jaki dostała.


Ciasto:12
białekNiepełna szklanka
cukru50 dag
kokosuWykonanie:
Białka ubić utrwalić
cukrem dodać
kokos i z tak przygotowanego ciasta upiec 2
kokosowe krążki.
Budyń:12
żółtekniepełna szklanka
cukru6 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
margaryny2 szklanki
mlekaWykonanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem i dodać
mąkę, następnie zalać gorącym
mlekiem, rozbić mikserem, dodać
margarynę i na parze ugotować
budyń.Masa:1/2 szklanki zmielonej
kawy2 kostki
masła2 kostki
margaryny2 łyżki
spirytusuWykonanie:
Kawę zaparzyć
wodą do pełna szklanki. Utrzeć
masło i
margarynę, ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzony
budyń oraz przecedzoną zimną
kawę. Wszystko dokładnie utrzeć i dodać
spirytus. Część masy odłożyć do dekoracji a resztę podzielić na 2 części.Dodatki:Małe
bezyWiórki kokosoweSkładanie:Pierwszy krążek koksowy posmarować masą i ułożyć na nim małe
bezy, na
bezy wyłożyć drugą część masy i całość przykryć drugim
kokosowym krążkiem. Boki i wierzch
tortu posmarować odłożoną masą, obsypać
kokosem i udekorować
bezamiPonieważ w składzie ciasta są
bezy dlatego tort wychodzi bardzo słodki, więc można zmniejszyć ilość
cukru w krążkach
kokosowych i w kremie.