ßßß Cookit - przepis na Tort kokosowy z masą kawową

Tort kokosowy z masą kawową

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam zrobić niespodziankę na urodziny mojej córci i zrobiłam tort w kształcie prezentu. Nie jest on skomplikowanym wypiekiem więc udało mi się go zrobić tak aby ona nie zauważyła. Niespodzianka się udała a córcia poprosiła o dokładkę. A na koniec stwierdziła że to był najsłodszy prezent jaki dostała.
Ciasto:
12 białek
Niepełna szklanka cukru
50 dag kokosu
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem dodać kokos i z tak przygotowanego ciasta upiec 2 kokosowe krążki.
Budyń:
12 żółtek
niepełna szklanka cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki margaryny
2 szklanki mleka
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać mąkę, następnie zalać gorącym mlekiem, rozbić mikserem, dodać margarynę i na parze ugotować budyń.
Masa:
1/2 szklanki zmielonej kawy
2 kostki masła
2 kostki margaryny
2 łyżki spirytusu
Wykonanie:
Kawę zaparzyć wodą do pełna szklanki. Utrzeć masło i margarynę, ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzony budyń oraz przecedzoną zimną kawę. Wszystko dokładnie utrzeć i dodać spirytus. Część masy odłożyć do dekoracji a resztę podzielić na 2 części.
Dodatki:
Małe bezy
Wiórki kokosowe
Składanie:
Pierwszy krążek koksowy posmarować masą i ułożyć na nim małe bezy, na bezy wyłożyć drugą część masy i całość przykryć drugim kokosowym krążkiem. Boki i wierzch tortu posmarować odłożoną masą, obsypać kokosem i udekorować bezami
Ponieważ w składzie ciasta są bezy dlatego tort wychodzi bardzo słodki, więc można zmniejszyć ilość cukru w krążkach kokosowych i w kremie.
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2013/06/tort-kokosowy.html