ßßß Cookit - przepis na Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

nazwa

Wykonanie

Szarlotka sypana to bardzo smaczne ciasto, które nie wymaga wyrabiania ciasta. Znaczy to między innymi, że bardzo trudno jest je zepsuć. Wybierajcie bardzo soczyste jabłka i eksperymentujcie zarówno z suchymi składnikami, jak i z kolejnością warstw.
- 2 kg bardzo soczystych jabłek
- mąka orkiszowa
- mąka pszenna
- mąka żytnia pełnoziarnista
- cukier
- cynamon
- orzechy włoskie
- wegańska margaryna
- proszek do pieczenia
Pierwsza ważna uwaga - sprawdźcie czy wasza forma na ciasto jest szczelna, bo w przeciwnym razie czeka was szorowanie piekarnika! Z ciastem, a raczej z suchymi warstwami sprawa wygląda następująco: mieszamy w równych proporcjach cukier i wszystkie rodzaje mąki. Dosypujemy trochę proszku do pieczenia i trochę zmielonych orzechów. Jabłka ścieramy na tarce.
Na spód foremki wrzucamy 1/3 suchej masy. Na to 1/2 jabłek. Na to warstwa plasterków margaryny. Znowu suche, jabłka, suche, margaryna. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku dosyć długo, bo 1,5 do 2 godzin. Margaryna roztopi się, jabłka puszczą sok. Wszystko zaleje suchą warstwę i sprawi, że ciasto się upiecze. Porcja przeze mnie podana jest na bardzo dużą blachę, bo szarlotkę robiłem na KS. Na zdjęciu tylko mała blaszka, bo składników trochę mi zostało.
Źródło:http://veganza-veganza.blogspot.com/2015/01/szarlotka-sypana.html