Wykonanie

Szarlotka sypana to bardzo smaczne ciasto, które nie wymaga wyrabiania ciasta. Znaczy to
między innymi, że bardzo trudno jest je zepsuć. Wybierajcie bardzo soczyste
jabłka i eksperymentujcie zarówno z suchymi składnikami, jak i z kolejnością warstw.- 2 kg bardzo soczystych
jabłek-
mąka orkiszowa-
mąka pszenna-
mąka żytnia pełnoziarnista-
cukier-
cynamon-
orzechy włoskie- wegańska
margaryna-
proszek do pieczeniaPierwsza ważna uwaga - sprawdźcie czy wasza forma na ciasto jest szczelna, bo w przeciwnym razie czeka was szorowanie piekarnika! Z
ciastem, a raczej z suchymi warstwami sprawa wygląda następująco: mieszamy w równych proporcjach
cukier i wszystkie rodzaje
mąki. Dosypujemy trochę
proszku do pieczenia i trochę zmielonych
orzechów.
Jabłka ścieramy na tarce.Na spód foremki wrzucamy 1/3 suchej masy. Na to 1/2
jabłek. Na to warstwa plasterków
margaryny. Znowu suche,
jabłka, suche,
margaryna. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku dosyć długo, bo 1,5 do 2 godzin.
Margaryna roztopi się,
jabłka puszczą sok. Wszystko zaleje suchą warstwę i sprawi, że ciasto się upiecze. Porcja przeze mnie podana jest na bardzo dużą blachę, bo szarlotkę robiłem na KS. Na zdjęciu tylko mała blaszka, bo składników trochę mi zostało.