Wykonanie

Miniserniczki Skłądniki:-15 dag
serka homogenizowanego- 15 dag
twarogu-1 dag
mąki ziemniaczanej-
białko z jednego małego
jajka- 4 1/2 dag
cukru- 1 dag
kakao- 1 dag
masła- 2 1/2 dag
herbatników- 1 łyżeczka roztopionego
masła do smarowania- 1/2
czekolady deserowejDo dekoracji:½ tabliczki
czekolady mlecznejPrzygotowanie:1.
Twaróg zmiksować na gładką masę. Dodać
mąkę ziemniaczaną,
serek homogenizowany,
białko i
cukier. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać
kakao i dokładnie wymieszać.2.
Masło rozpuścić na małej patelni. W miseczce bardzo drobno pokruszyć
herbatniki, wląć
masło i wymieszać.3. Cienką warstwą roztopionego
masła posmarować wnętrze foremki .Następnie napełnić je masą
serową i
serowo-
kakaową do wysokości 2-3 milimetry od brzegu. Lekko postukać foremkami o blat stołu, aby masa wypełniła każde wgłębienia a wierzch wyrównał się.4. Na wierzch masy serowej nałożyć masę z
herbatników, lekko uklepać.5. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 125 stopni. Piec 20-22 minuty. Po wyjęciu z piekarnika serniczki przestudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny(Radzę potrzymać całą noc).6.
Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli
wodnej. Na serniczki bez
spodów z masy herbatnikowej nałożyć cienką warstwę
czekolady i ponownie wstawić foremkę do lodówki na około 20minut.7. Serniczki wyjąć na talerz, delikatnie odciągając brzegi foremki.8.
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli
wodnej, lekko przestudzić i przełożyć do
torebki foliowej. Koniec
torebki zawiązać, w jednym z
rogów zrobić dziurkę o średnicy 1-2 milimetry i zgniatając delikatnie torebkę udekorować serniczki.