ßßß
Miniserniczki Skłądniki:-15 dag serka homogenizowanego- 15 dag twarogu-1 dag mąki ziemniaczanej- białko z jednego małego jajka- 4 1/2 dag cukru- 1 dag kakao- 1 dag masła- 2 1/2 dag herbatników- 1 łyżeczka roztopionego masła do smarowania- 1/2 czekolady deserowejDo dekoracji:½ tabliczki czekolady mlecznejPrzygotowanie:1.Twaróg zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, serek homogenizowany, białko i cukier. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.2. Masło rozpuścić na małej patelni. W miseczce bardzo drobno pokruszyć herbatniki, wląć masło i wymieszać.3. Cienką warstwą roztopionego masła posmarować wnętrze foremki .Następnie napełnić je masą serową i serowo-kakaową do wysokości 2-3 milimetry od brzegu. Lekko postukać foremkami o blat stołu, aby masa wypełniła każde wgłębienia a wierzch wyrównał się.4. Na wierzch masy serowej nałożyć masę z herbatników, lekko uklepać.5. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 125 stopni. Piec 20-22 minuty. Po wyjęciu z piekarnika serniczki przestudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny(Radzę potrzymać całą noc).6. Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Na serniczki bez spodów z masy herbatnikowej nałożyć cienką warstwę czekolady i ponownie wstawić foremkę do lodówki na około 20minut.7. Serniczki wyjąć na talerz, delikatnie odciągając brzegi foremki.8. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i przełożyć do torebki foliowej. Koniec torebki zawiązać, w jednym z rogów zrobić dziurkę o średnicy 1-2 milimetry i zgniatając delikatnie torebkę udekorować serniczki.