Wykonanie
Malinowe wspomnienie
słonecznego lata...
W szare, ponure, zimowe dni często tęsknię za słońcem i energią soczystych, letnich
owoców, takich jak
truskawki czy
maliny. Wtedy na ratunek przychodzą mi
owoce mrożone, no chyba że przypadkiem napotkam w sklepie importowane
maliny i nie
mogę się oprzeć ich urokowi. Tak było tym razem. Koktajl
malinowo-
bananowy, a do tego
maślany croissant - taki lunch w środku zimy to coś w sam raz na poprawę nastroju, odzyskanie energii i przywołanie w pamięci radosnych, wakacyjnych dni. :) Od takiego lunchu buzia sama się uśmiecha.Co kryją w sobie
maliny ? Są bogatym źródłem witaminy C i kwasu foliowego - niezbędnych dla organizmu przeciwutleniaczy, witaminy B3 - uczestniczącej w tworzeniu czerwonych ciałek
krwi, hamującej toksyczne działanie związków chemicznych i
leków, regulującej poziom cholesterolu we
krwi, oddziałującej korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny.
Maliny zawierają też pewną dawkę substancji mineralnych - potasu, magnezu, cynku i manganu. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i rozkurczowe - łagodzą
bóle menstruacyjne. Dzięki obecności małych pestek w malinach, które nie są trawione przez organizm człowieka i sporej dawce błonnika w nich zawartej,
owoce te skutecznie oczyszczają przewód pokarmowy z zalegających w nim niestrawionych resztek pokarmowych.
Maliny są więc zalecane w dietach odchudzających.Składniki na dwie porcje koktajlu:3/4 szklanki
malin świeżych lub mrożonych,
banan,pół szklanki
jogurtu naturalnego,szklanka
mleka,łyżka
miodu lub
syropu z agawy,2 łyżki
otrębów owsianych (opcjonalnie).Przygotowanie:Miksujemy wszystkie składniki w mikserze koktajlowym przez około 2 minuty i gotowe!
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))