Wykonanie
Delikatne wnętrze otulone zmysłowo chrupiącą skórką...
W tak chłodne, jesienne dni szczególnie przyjemnie jest poczuć zapach domowego
pieczywa. Już od dawna planuję zrobić najlepszy
chleb świata - pełnoziarnisty, na zakwasie, który jem zawsze u moich rodziców, ale jakoś nigdy nie
mogę się zebrać z tym zakwasem. No cóż, już niedługo, obiecuję! Tymczasem proponuję Wam prosty przepis na bułeczki, a właściwie mini
bagietki razowe. Powstały one na bazie mojego wcześniejszego przepisu na
bagietki, tyle że tym razem bułeczki są mniejsze i zrobione z dodatkiem
mąki razowej.
Mąka razowa to oczywiście więcej błonnika, więcej składników mineralnych (potasu, magnezu, żelaza), więcej witamin (B1, B2, PP), a jednocześnie mniej
skrobi, czyli mniej kalorii. :)Składniki (na 8 bułeczek) :2,5 szklanki
mąki pszennej razowej,2 szklanki białej
mąki pszennej,20 g
drożdży w kostce,szklanka
mleka,szklanka letniej
wody,1,5 łyżki
masła,łyżka
cukru,łyżka
soli.
Jak to zrobić?W małym garnku zagotowujemy szklankę
mleka. Następnie dodajemy do niego 1,5 łyżki
masła i łyżkę
cukru, mieszamy do ich rozpuszczenia.Dolewamy szklankę letniej
wody i odstawiamy na 3 minuty, aby całość ostygła.Dodajemy rozkruszone
drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą.Rozczyn
drożdżowy przelewamy do miski, solimy go, a następnie dodajemy stopniowo oba rodzaje
mąki wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy intensywnymi, mocnymi ruchami przez kilka minut. Będzie ono lepkie, miękkie (nie elastyczne jak typowe ciasto).Kiedy ciasto jest gotowe, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie ostrożnie wyciągamy ciasto na wysłaną
mąką stolnicę lub deskę i dzielimy je na 8 części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę o długości około 7 cm. Dobrze jest przed tym ręce obtoczyć w
mące, aby ciasto się do nich za bardzo nie kleiło. Możemy też dla ozdoby zrobić poprzeczne nacięcia ciasta nożem (jak na zdjęciach).
Bułki przenosimy na natłuszczoną, np. za pomocą
oliwy blachę i odstawiamy jeszcze na 5-10 minut do wyrośnięcia.Bułeczki pieczemy przez 13 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 ° C. Można upiec je z parą
wodną, tzn. umieszczając poziom niżej niż blaszka z
bułkami naczynie żaroodporne z
wodą - dzięki temu skórka bułeczek będzie bardziej chrupka.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))