ßßß Cookit - przepis na Bagietka

Bagietka

nazwa

Wykonanie

Smak francuskiego poranka w domowym zaciszu...
Pyszna, aromatyczna, domowa bagietka o ciekawym, słodkawo-mlecznym posmaku. Budzi skojarzenie z paryżanką z francuskiej piekarni Vincent. Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze. Wcale nie tak trudna i pracochłonna jak mogłoby się wydawać... :)
Składniki (na 4 średniej długości bagietki) :
4,5 szklanki mąki pszennej,
20 g drożdży w kostce,
szklanka mleka,
szklanka letniej wody,
1,5 łyżki masła,
łyżka cukru,
łyżka soli.
Jak to zrobić?
W małym garnku zagotowujemy szklankę mleka. Następnie dodajemy do niego 1,5 łyżki masła i łyżkę cukru, mieszamy do ich rozpuszczenia. Wyłączamy.
Dolewamy szklankę letniej wody i odstawiamy na 3 minuty, aby całość ostygła.
Dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą.
Rozczyn drożdżowy przelewamy do miski. Solimy go, a następnie dodajemy stopniowo, szklanka po szklance, mąkę wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy intensywnymi, mocnymi ruchami przez kilka minut. Będzie ono lepkie, miękkie (nie elastyczne jak typowe ciasto).
Kiedy ciasto jest gotowe, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ostrożnie wyciągamy ciasto na wysłaną mąką stolnicę lub deskę i dzielimy je na 4 części. Z każdej z nich formujemy bagietkę o długości około 20-25 cm. Dobrze jest przed tym ręce obtoczyć w mące, aby ciasto się do nich za bardzo nie kleiło. Możemy też dla ozdoby zrobić poprzeczne nacięcia ciasta nożem (jak na zdjęciu).
Bagietki przenosimy na natłuszczoną, np. za pomocą oliwy blachę i odstawiamy jeszcze na 5-10 minut do wyrośnięcia.
Bagietki pieczemy przez 13 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 ° C z parą wodną, tzn. umieszczając poziom niżej niż blaszka z bagietkami blaszkę lub naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki temu skórka bagietki będzie bardziej chrupka.
Bagietki we francuskim stylu najlepiej smakują z francuską muzyką w tle:
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/01/bagietka.html