Wykonanie
Smak francuskiego poranka w domowym zaciszu...
Pyszna, aromatyczna, domowa
bagietka o ciekawym, słodkawo-
mlecznym posmaku. Budzi skojarzenie z paryżanką z francuskiej piekarni Vincent. Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze. Wcale nie tak trudna i pracochłonna jak mogłoby się wydawać... :)Składniki (na 4 średniej długości
bagietki) :4,5 szklanki
mąki pszennej,20 g
drożdży w kostce,szklanka
mleka,szklanka letniej
wody,1,5 łyżki
masła,łyżka
cukru,łyżka
soli.
Jak to zrobić?W małym garnku zagotowujemy szklankę
mleka. Następnie dodajemy do niego 1,5 łyżki
masła i łyżkę
cukru, mieszamy do ich rozpuszczenia. Wyłączamy.Dolewamy szklankę letniej
wody i odstawiamy na 3 minuty, aby całość ostygła.Dodajemy rozkruszone
drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą.Rozczyn
drożdżowy przelewamy do miski. Solimy go, a następnie dodajemy stopniowo, szklanka po szklance,
mąkę wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy intensywnymi, mocnymi ruchami przez kilka minut. Będzie ono lepkie, miękkie (nie elastyczne jak typowe ciasto).Kiedy ciasto jest gotowe, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie ostrożnie wyciągamy ciasto na wysłaną
mąką stolnicę lub deskę i dzielimy je na 4 części. Z każdej z nich formujemy
bagietkę o długości około 20-25 cm. Dobrze jest przed tym ręce obtoczyć w
mące, aby ciasto się do nich za bardzo nie kleiło. Możemy też dla ozdoby zrobić poprzeczne nacięcia ciasta nożem (jak na zdjęciu).
Bagietki przenosimy na natłuszczoną, np. za pomocą
oliwy blachę i odstawiamy jeszcze na 5-10 minut do wyrośnięcia.
Bagietki pieczemy przez 13 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 ° C z parą
wodną, tzn. umieszczając poziom niżej niż blaszka z
bagietkami blaszkę lub naczynie żaroodporne z
wodą. Dzięki temu skórka
bagietki będzie bardziej chrupka.
Bagietki we francuskim stylu najlepiej smakują z francuską muzyką w tle:SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))