ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

...którym nie można się oprzeć...
Składniki (na 32 rogaliki):
0,5 kg mąki,
1 jajko,
1 kostka masła (220 g),
15 g drożdży w kostce,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
200 ml kwaśnej śmietany,
cukier puder do przyprószenia,
200 g marmolady.
Przygotowanie:
Mąkę, masło, drożdże oraz cukier waniliowy siekamy nożem do rozdrobnienia. Następnie dodajemy jajko oraz śmietanę i ugniatamy ciasto rękami przez kilka minut.
Kiedy ciasto jest gładkie i elastyczne dzielimy je na 4 równe części.
Każdą z tych części wałkujemy na cienki placek o kształcie koła i grubości około 3 mm. Dobrze jest już przed wałkowaniem uformować ciasto w okrągły kształt. Każde takie koło dzielimy na 8 trójkątów, w sumie powinny więc wyjść 32 rogaliki.
Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę marmolady od szerszej strony, tak aby było możliwe zwinięcie trójkąta w rulon, zaczynając od jego szerszej strony i zwijając w kierunku ostrego końca.
Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wysłanej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 ° C (aż będą rumiane).
Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2013/08/rogaliki-drozdzowe.html