Wykonanie
...którym nie można się oprzeć...
Składniki (na 32 rogaliki):0,5 kg
mąki,1
jajko,1 kostka
masła (220 g),15 g
drożdży w kostce,2 łyżeczki
cukru waniliowego,200 ml kwaśnej
śmietany,
cukier puder do przyprószenia,200 g
marmolady.Przygotowanie:
Mąkę,
masło,
drożdże oraz
cukier waniliowy siekamy nożem do rozdrobnienia. Następnie dodajemy
jajko oraz
śmietanę i ugniatamy ciasto rękami przez kilka minut.Kiedy ciasto jest gładkie i elastyczne dzielimy je na 4 równe części.Każdą z tych części wałkujemy na cienki placek o kształcie koła i grubości około 3 mm. Dobrze jest już przed wałkowaniem uformować ciasto w okrągły kształt. Każde takie koło dzielimy na 8 trójkątów, w
sumie powinny więc wyjść 32 rogaliki.Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę
marmolady od szerszej strony, tak aby było możliwe zwinięcie trójkąta w rulon, zaczynając od jego szerszej strony i zwijając w kierunku
ostrego końca.Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wysłanej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 ° C (aż będą rumiane).Wystudzone rogaliki posypujemy
cukrem pudrem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))