Wykonanie
Lemoniada to najlepszy
napój jeśli chodzi o orzeźwienie i połączenie słodkich i kwaśnych smaków. Na dobrą sprawę jej smak może być różny, ponieważ możemy ją zrobić prawie z każdego
owocu. Fajnie się prezentuje, w szczególności pasuje na imprezy rodzinne, grille lub inne. Korzystając z sezonu na
rabarbar postanowiłam wykorzystać go do zrobienia lemoniady. Był to mój pierwszy eksperyment z tej dziedziny ale
mogę wam przysiąc z ręką na
sercu, że jest przepyszna.* z innej
beczki, witam was w nowej odsłonie bloga, mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu, w razie problemu proszę o zostawienie komentarza pod postami :)Składniki:1 kg
rabarbaru,sok z 2,5
cytryn,1,5 litra
wody,1 szklanka
brązowego cukru,liście świeżej
mięty,
lód,
Rabarbar dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy
cukier i gotujemy w wodzie przez ok. 5 minut nie za długo bo będzie nam trudno go przecedzić. W tym czasie wyciskamy sok z 2
cytryn, można dodać jeszcze pól jednej ale to według waszego uznania. Liście
mięty dokładnie myjemy i wrzucamy do dzbanka. Ugotowany
rabarbar cedzimy przez sitko prosto do dzbanka w którym chcemy podać lemoniadę. Następnie dodajemy
sok z cytryny, liście
mięty i kostki
lodu. U mnie w kostkach
lodu dodatkowo były jeszcze
malinki by dodać uroku. Lemoniadę wkładamy do lodówki by się schłodziła i gotowe. Dla ozdoby możemy wrzucić plastry
cytryny.Smacznego :)