Wykonanie
Dziś przepis na
rogale półfrancuskie ,receptura jest niezmiernie prosta a rezultatzadziwiająco smaczny.
Rogale nie zawierają
cukru a ciasto , należy wyziębić. Zawsze udane Polecam

Składniki;1,5 kg
mąki10 dkg
drożdży2 szklanki
mleka2 kostki
masła1 łyżeczkę
soli2 łyżki(
cukru do rozczynu z
drożdży )Nadzienie ;
marmolada wieloowocowa
czekolada ( zawijamy kostki
czekolady )krem
toffiWedług uznaniaPrzygotowanie ;
Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami
cukru , częścią
mleka ,
mąką i
solą Rozczyn zostawić do wyrośnięcia .Do miski przesiać
mąkę ,dodać
masło i posiekaćWlać letnie ,
mleko , wyrośnięty rozczyn z
drożdży i wyrabiać ciasto ( ciasto nie powinno lepić się do rąk ) włożyć je do miski i odstawić na 2 godz do lodówki aż podwoi objętość . Ciasto podzielić na części ,każdą cześć rozwałkować na cienki placek i podzielić na trójkątyNa każdy trójkąt położyć porcję
marmolady lub krem
toffi ,następnie zawinąć ,formując
rogale . Każdy
rogal smarujemy
olejem .Piec w temperaturze 180- 200 stopni od 20- 30 minut.


