ßßß Cookit - przepis na Rogale

Rogale

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na rogale półfrancuskie ,receptura jest niezmiernie prosta a rezultat
zadziwiająco smaczny.Rogale nie zawierają cukru a ciasto , należy wyziębić. Zawsze udane Polecam
Składniki;
1,5 kg mąki
10 dkg drożdży
2 szklanki mleka
2 kostki masła
1 łyżeczkę soli
2 łyżki( cukru do rozczynu z drożdży )
Nadzienie ;
marmolada wieloowocowa
czekolada ( zawijamy kostki czekolady )
krem toffi
Według uznania
Przygotowanie ;
Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru , częścią mleka ,mąką i solą Rozczyn zostawić do wyrośnięcia .Do miski przesiać mąkę ,dodać masło i posiekać
Wlać letnie ,mleko , wyrośnięty rozczyn z drożdży i wyrabiać ciasto ( ciasto nie powinno lepić się do rąk ) włożyć je do miski i odstawić na 2 godz do lodówki aż podwoi objętość . Ciasto podzielić na części ,każdą cześć rozwałkować na cienki placek i podzielić na trójkąty
Na każdy trójkąt położyć porcję marmolady lub krem toffi ,następnie zawinąć ,formując rogale . Każdy rogal smarujemy olejem .Piec w temperaturze 180- 200 stopni od 20- 30 minut.
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2014/09/rogale.html