ßßß
Składniki;1,5 kg mąki10 dkg drożdży2 szklanki mleka2 kostki masła1 łyżeczkę soli2 łyżki( cukru do rozczynu z drożdży )Nadzienie ;marmolada wieloowocowaczekolada ( zawijamy kostki czekolady )krem toffiWedług uznaniaPrzygotowanie ;Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru , częścią mleka ,mąką i solą Rozczyn zostawić do wyrośnięcia .Do miski przesiać mąkę ,dodać masło i posiekaćWlać letnie ,mleko , wyrośnięty rozczyn z drożdży i wyrabiać ciasto ( ciasto nie powinno lepić się do rąk ) włożyć je do miski i odstawić na 2 godz do lodówki aż podwoi objętość . Ciasto podzielić na części ,każdą cześć rozwałkować na cienki placek i podzielić na trójkątyNa każdy trójkąt położyć porcję marmolady lub krem toffi ,następnie zawinąć ,formując rogale . Każdy rogal smarujemy olejem .Piec w temperaturze 180- 200 stopni od 20- 30 minut.

