Wykonanie
Dziś coś dla tych, którzy lubią domowe
pieczywo i eksperymenty. Świeżutka
botwinka,
czarne oliwki i aromatyczna
oliwa z oliwek sprawiają, że chlebek jest niepowtarzalny i znika w oka mgnieniu. Warto zainwestować w dobrą gatunkowo
oliwę z oliwek, bo od niech w dużej mierze zależy smak naszego wypieku. Zapraszam na
botwinkowy chlebek:

Składniki na 2 bochenki :500g
mąki pełnoziarnistej (może być chlebowa)1 opakowanie suchych
drożdży1 łyżeczka
soli1 szczypta
cukru300 ml letniej
wody250g pokrojonej
botwinki100g wydrylowanych i pokrojonych
oliwek2 łyżki
oliwy z oliwek do posmarowania
chlebków na wierzchu + 2 łyżki do wysmarowania foremekDo miski przesiać
mąkę, zrobić wgłębienie do którego włożyć
drożdże,
sól,
cukier, dodać
wodę i ugnieść sprężyste ciasto. Całość przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto ugnieść z
botwinką i
oliwkami, a następnie podzielić na 2 części. Każda część uformować w zaokrąglony prostokątny bochenek i przełożyć do wysmarowanych
oliwą z oliwek foremek. Oprószyć
mąką i przykryć ręcznikiem, pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia na godzinę.

Bochenki posmarować
oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 º C. Piec około 20-25 minut.1 kromka
chleba (zakładając, że chlebek kroimy na 10 kromek) to ok. 120kcalwęglowodany: 17g,
białko: 4g, tłuszcze: 3gSMACZNEGO!