ßßß
Składniki na 4 porcje :200g pokrojonego na kawałki i starannie oczyszczonego z ości fileta z łososia norweskiego1 drobno posiekana szalotka2 łyżeczki świeżego koperku2 białka1/4 łyżeczki soliświeżo zmielony pieprz do smaku1/4 łyżeczki mielonej papryki8 filetów z mintaja - może to być także inna biała ryba - sola, płastuga czy pstrąg (jeśli są duże to wystarczą 4 filety)gałązki świeżego koperku do przybraniaćwiartki cytryny do podaniaŁososia, szalotkę i koperek włożyć do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę (puree). Dodać białka, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Powtórnie zmiksować.
Filety mintaja rozłożyć na blacie, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Na każdy filet nałożyć pastę z łososia i zwinąć rolmopsy.
Przełożyć do parowara - może to być również garnek z sitkiem. Gotować na parze ok. 20 minut, mięso ryby pod naciskiem powinno być jędrne. Rolmopsy podawać z ćwiartkami cytryny i koperkiem.1 porcja to ok. 215kcal, węglowodany: 1g, białko: 37g; tłuszcze: 7g
SMACZNEGO!