ßßß Cookit - przepis na Francuskie paluchy z serem i ziołami

Francuskie paluchy z serem i ziołami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie, bo mogę dzięki niemu w bardzo krótkim czasie przygotować coś pysznego, niewielkim nakładem pracy. Tak też było w tym przypadku. "Francuskie paluchy" wymagają jedynie wspomnianego gwoździa programu, czyli ciasta francuskiego, odrobiny sera i ziół.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
2-3 łyżki sera (w moim przypadku parmezanu)
mieszanka ziół (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, itp.)
jajko
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem.
Posypujemy startym parmezanem i ziołami.
Tak przygotowane ciasto składamy na pół (wzdłuż dłuższego boku, dzięki temu paluchy będą dłuższe) w taki sposób, aby ser i zioła znalazły się pomiędzy dwiema warstwami ciasta.
Lekko dociskamy (ja delikatnie "rozwałkowałam" ciasto), wierzch ponownie smarujemy jajkiem.
Ciasto kroimy na ok.1-1,5cm paski.
które następnie skręcamy w spiralkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok.10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °C.
Paluchy są gotowe, kiedy ładnie się zarumienią.
Źródło:http://simply-delicious-baking.blogspot.com/2013/03/francuskie-paluchy-z-serem-i-zioami.html