Wykonanie
Uwielbiam gotowe
ciasto francuskie, bo
mogę dzięki niemu w bardzo krótkim czasie przygotować coś pysznego, niewielkim nakładem pracy. Tak też było w tym przypadku. "Francuskie paluchy" wymagają jedynie wspomnianego gwoździa programu, czyli
ciasta francuskiego, odrobiny
sera i
ziół.

Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego2-3 łyżki
sera (w moim przypadku
parmezanu)mieszanka
ziół (
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskie, itp.)
jajko---------------------------------------------------------------------------------------------Ciasto smarujemy rozmąconym
jajkiem.Posypujemy startym
parmezanem i
ziołami.Tak przygotowane ciasto składamy na pół (wzdłuż dłuższego
boku, dzięki temu paluchy będą dłuższe) w taki sposób, aby
ser i
zioła znalazły się pomiędzy dwiema warstwami ciasta.Lekko dociskamy (ja delikatnie "rozwałkowałam" ciasto), wierzch ponownie smarujemy
jajkiem.Ciasto kroimy na ok.1-1,5cm paski.które następnie skręcamy w spiralkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy ok.10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °C.Paluchy są gotowe, kiedy ładnie się zarumienią.