Wykonanie

Czas przygotowania: 30 min.Składniki na ok. 25 porcjiKoszt przygotowania: 11 , 00 złSKŁADNIKI:2 szklanki
mąki pszennej typu 4501 szklanka
cukru kryształ250 g
białego sera (
twarogu)2
jajka1
laska wanilii2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puder do dekoracjidodatkowo: ok. 1 litr
oleju do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Do miski przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy
cukier i rozdrobniony
twaróg. Następnie wbijamy
jajka. Na końcu dodajemy ziarenka z
laski wanilii. Wszystkie składniki wyrabiamy dłonią na jednolite i gęste ciasto.W
między czasie wstawiamy
olej, aby się porządnie rozgrzał.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm (ciasto możemy podzielić na dwie porcje). W razie potrzeby posypujemy ciasto
mąką. Wykrawamy z ciasta kółka za pomocą np. szklanki. Następnie w kółkach wykrawamy dziurki mniejszym kieliszkiem.Oponki zanurzamy w rozgrzanym
oleju i smażymy z obu stron. Wyciągamy oponki, gdy się tylko zezłocą (ok. 1,5 min.). Układamy na papierowym ręczniku.