ßßß
Składniki:30-40 dag mąki6 żółtek2 łyżki cukru pudru4,5 łyżki śmietany2 łyżki rumu1,5 łyżki masłaolej do smażeniaMąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek i wbijamy żółtka, a następnie dodajemy cukier puder, śmietanę, rum oraz masło i wszystko razem, wyrabiamy na jednolite ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza (ok. 15 minut). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujmy tak jak na pierogi i wycinamy z niego krążki przy pomocy szklanki. Brzegi krążków ciasta nadcinamy w pięciu miejscach, w równych odstępach, nie docinając do środka. Następnie każdy z końców kolejno zawijamy do środka. Zawinięte końce dobrze dociskamy, aby w trakcie smażenia płatki się nie rozwinęły. Uformowane kwiatuszki wrzucamy kolejno na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron , aż się zarumienią. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.Smacznego!