ßßß Cookit - przepis na Strogonow

Strogonow

nazwa

Wykonanie

Strogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam.
Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
1/2 kg pieczarek
szklanka drobno posiekanej cebuli
4 łyżki masła
2 i 3/4 szklanki wody z kostką rosołową
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
5 łyżeczek mąki
1 szklanka gęstej śmietany
posiekana zielenina
czerwona i żółta papryka
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy pieczarki, paprykę i cebulę. Smażymy, aż cebula stanie się szklista. Mięso kroimy w kostkę i smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie przekładamy do garnka. Dwie szklanki wody z rozkruszoną kostką rosołową wlewamy do garnka z mięsem, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Mąkę rozprowadzamy z pozostałą wodą, mieszając mięso wlewamy wodę z mąką, dodajemy pieczarki z cebulą i papryką, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Około szklanki sosu stopniowo wlewamy do roztrzepanej śmietany, dokładnie mieszamy, wlewamy do mięsa i podgrzewamy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Przekładamy do wazy, posypujemy zieleniną - koperkiem lub pietruszką.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/08/strogonow.html