Wykonanie
Strogonow - pyszne danie - coś
między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam.

Składniki:1 kg
polędwicy wołowej1/2 kg
pieczarekszklanka drobno posiekanej
cebuli4 łyżki
masła2 i 3/4 szklanki
wody z
kostką rosołową4 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
soli5 łyżeczek
mąki1 szklanka gęstej
śmietanyposiekana
zieleninaczerwona i
żółta paprykaNa dużej patelni rozgrzewamy
masło, wsypujemy
pieczarki,
paprykę i
cebulę. Smażymy, aż
cebula stanie się szklista.
Mięso kroimy w kostkę i smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie przekładamy do garnka. Dwie szklanki
wody z rozkruszoną
kostką rosołową wlewamy do garnka z
mięsem, dodajemy
koncentrat pomidorowy,
sól. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
Mąkę rozprowadzamy z pozostałą
wodą, mieszając
mięso wlewamy
wodę z
mąką, dodajemy
pieczarki z
cebulą i
papryką, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Około szklanki sosu stopniowo wlewamy do roztrzepanej
śmietany, dokładnie mieszamy, wlewamy do
mięsa i podgrzewamy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Przekładamy do wazy, posypujemy
zieleniną -
koperkiem lub
pietruszką.Smacznego!
