Wykonanie
Niesamowicie kruche i delikatne
mięsko ! Będzie świetne na ciepło jak i zimno, do kanapek.W smaku dominuje nuta owocowa i nuta wędzonki, wg nas - przepyszny !


1 kg
schabu bez koścido namoczenia:0,5 szklanki zalewy z
ananasówzimna przegotowana
woda w ilości takiej by zakryła
mięso1 łyżka
soli (z górką)pomada:1 pełna łyżka
sosu sojowego ciemnego1 łyżeczka
miodu (użyłam wielokwiatowego)1 łyżka pikantnej
musztardy (użyłam pikantnej sarepskiej)1 łyżka
oleju (użyłam rzepakowego)dodatkowo:około 4 - 5 krążków
ananasa100 - 120 gramów tłustego
boczku wędzonegoSchab umyć.
Wodę wymieszać z zalewą z
ananasów, wsypać
sól, wymieszać, włożyć
mięso. Wsadzić na 24 - 48 godzin do lodówki.Po upływie wyżej wymienionego czasu
mięso opłukać pod bieżącą
wodą, osuszyć.Składniki pomady wymieszać ze sobą. Krążki
ananasa przeciąć na pół.
Mięso ponacinać w odstępach około 2 cm na głębokość pozwalającą na umieszczenie 3/4 połówki krążka.

Posmarować obficie pomadą, również w bruzdach.W nacięcia powkładać
owoce.

Boczek pokroić w cienkie paseczki.W
mięsie pomiędzy
ananasem znowu zrobić nacięcia, na około 1,5 cm. Powkładać w nie
boczek.

Całość
schabu znowu posmarować resztą pomady.
Mięso zawinąć ściśle w folię aluminiową, następnie umieścić w szerokim i płaskim naczyniu żaroodpornym lub brytfance, na dno nalać 250 ml zimnej
wody.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wsadzić
mięso i piec około 80 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Na około 20 - 25 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię z góry i pozwolić by
mięsko podpiekło się z wierzchu.UWAGA: Pilnujmy by
ananas się nie przypiekł za bardzo, bo nabierze goryczki.Gotowe ! :)