Wykonanie
Świetny dodatek do
mięsnego obiadu, u mnie w wersji na ciepło.Uważam, że tak przyrządzone
buraczki najlepsze są na drugi dzień, więc warto zrobić je o tyle wcześniej, składniki się "przegryzą" i będzie pysznie :)
Buraczki prezentuję w salaterce Porcelana Bogucice .


1 kg średniej wielkości
buraków2 - 3 łyżki
chrzanu startego na
pure4 - 5 łyżek słodkiej
śmietanki (przedział pomiędzy 12 - 30% tłuszczu)1,5 - 2 łyżeczki
soku z cytrynycukier do smaku
sól2 - 3 szczypty
czarnego pieprzuBuraki umyć, obrać ze skórki, zawinąć (może być po 2 sztuki) w folię aluminiową, poukładać na blasze, upiec w 190 stopniach, u mnie trwa to około 70 minut, wetknięty patyczek ma wchodzić w
buraka bez większego
oporu.

Następnie
buraki odwinąć z folii, ostudzić, zetrzeć na
pure, przełożyć na patelnię. Zagrzać je ponownie, dodać
chrzan,
śmietankę,
sok z cytryny i resztę przypraw, zagotować, ewentualnie doprawić.