Wykonanie
Zmodyfikowałam nieco przepis na te słodkie pyszności i
powiem szczerze, że teraz kiedy miałabym wybierać, które lepsze, te czy tradycyjne to wybiorę te :).
Śmietanka dodaje im delikatności, a krupczatka pięknie skleja i nie trzeba dawać jej aż tyle co
mąki pszennej. Po prostu spróbujcie jakie pyszne, no i jakie szybkie ! :)Wypróbujcie również leniwe tradycyjne i leniwe z patelni .



0,8 kg półtłustego
twarogu ( TUTAJ piszę jak wybrać taki idealny
twaróg)2
jaja1 szklanka
mąki krupczatki3 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany 18%szczypta
soliulubione dodatki:
bułka przysmażona na
maślecukier puderkonfitury etc.
Twaróg posiekać nożem, wbić
jaja, dodać
śmietankę, połowę
mąki,
sól, zagnieść lepkie ciasto, odstawić je na 15 minut w ciepłe miejsce (
mąka nam w tym czasie napęcznieje).

Następnie dodać resztę
mąki i wgnieść ją w masę, jeśli trafiliśmy na wodnisty
twaróg i ciasto jest nadal w tym momencie bardzo lepkie, można jeszcze podsypać
mąką pszenną, ale nie za dużo, max 1/4 szklanki.`

Ciasto podzielić na dwie części, na omączonym blacie uformować z nich około 30 cm wałki, lekko spłaszczyć dłonią, kroić ukośnie na 2 - 3 cm "kopytka".Układać na ściereczce posypanej lekko
mąką pszenną.

Wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 2 - 3 minut od wypłynięcia, odcedzić, podawać z ulubionymi dodatkami.