Wykonanie
Truskawki powoli zaczynają się kończyć :(((( Wiec zamykamy je w słoiczku i w zimie będzie jak znalazł. Przepis od nieocenionej Irmy :)) Lato zamknięte w słoiczku. Dodatek
soku z cytryny nie tylko zachowuje ich kolor, również cudownie wzbogaca smak.Mus możemy również zamrozić.
Owoce użyte do niego nie muszą być piękne, ważne by nie były z tendencją do gnicia lub pleśni, mogą być lekko nadgniecione, mogą być mocno dojrzałe.

5 kg
truskawekokoło 0,5 do 0,7
cukru (w zależności od
słodyczy owoców)sok z dwóch
cytrynTruskawki umyć i odszypułkować. Przepuścić przez maszynkę do
mięsa lub zmiksować blenderem. Dodać cukier/
daję niedużo, ponieważ przygotowując zimą potrawy lub desery dosypuję odpowiednią ilość/. Zagotować na małym ogniu, często mieszając. Dodać
sok z cytryn, wymieszać. Gotować bardzo krótko ( około 2 minut).Do umytych i wyparzonych słoików wlewać mus, zakręcić dokładnie. Pasteryzować około 10 minut (przy użyciu 300ml słoiczka). Po pasteryzacji słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
