Wykonanie
Miał być krupnik, ale po ugotowaniu
mięsa okazało się, że nie mam
kaszy i nie mam tez najmniejszej ochoty, aby po nią pójść :))), więc oki, będzie grysikowa :))Nieco dziś już zapomniana zupka, a taka domowa i pyszna :)

porcja
mięsna na zupkę ( u mnie kawałek
schabu z kością i 1
filet z kurczaka)2 garście mieszanki
mrożonej warzywnej ( u mnie wiosenna)4 średnie
ziemniaki1/3 szklanki
wody + 4 łyżki
kaszy manny (na około 1,5 litra zupy)
vegeta,
sól,
pieprz, ewentualnie
MaggiMięso zlać
wodą, dodać
vegetę, gotować do miękkości (można pokroić je w kostkę, będzie szybciej gotowe), uzupełniając
wodę,
potem wyjąć je na talerzyk. Do uzupełnionego do pierwszego poziomu
wywaru wrzucamy warzywa, pokrojone w kostkę
ziemniaki, gotujemy około 15 minut, dodajemy
przyprawy, pokrojone w kotkę
mięsko.
Kaszę mieszamy z
wodą, wlewamy jednym ruchem do zupy, mieszając zagotowujemy do zgęstnienia ( około 2 - 3 minut). Podajemy z siekaną
zieleniną.
