ßßß
Składniki na nadzienie:- 1 puszka brzoskwiń (lub 5 świeżych)- 1 łyżka bułki tartej- 1 łyżka otrębów- 1 łyżka cukru- kilka kropli aromatu waniliowego- 2 łyżeczki soku z cytryny- 1/4 kostki masła pokrojonej w kostkęSkładniki na ciasto:- 3 szklanki mąki- 1 łyżeczka soli- 1 kostka zimnego masła pokrojonego w kostkę- 1/2 szklanki zimnej wody- 1/2 szklanki cukruSkładniki na ciasto łączę ze sobą, wyrabiam i odkładam do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkuje go i wykładam nim formę na tartę. Nakłuwam i piekę w 180 stopniach przez 15 minut. Odcedzone b rzoskwinie kroje w kostkę, dodaję pozostałe składniki, mieszam. Wykładam na podpieczone spody a na wierzch kładę pokrojone ciasto w wąskie paski. Zapiekam w 180 stopniach około 30 minut.