Wykonanie
Dlaczego cały ten temat z
winami jest taki mocno skomplikowany?SOLOVINO: Może nie skomplikowany a złożony. Jego złożoność wynika z wielości regionów, apelacji, szczepów, kupaży, smaków, roczników itd., różnych podejść do jego produkcji przez poszczególnych
winiarzy oraz zmieniających się mód, trendów i upodobań. Faktem jest, że czasami tematom winnym brakuje odrobiny tzw. „luzu” który mógłby sprawić, że materia stanie się łatwiejsza w odbiorze.Od jakiej ceny najniższej można kupić
wino i nie martwić się, że pijemy jakiś związek chemiczny?SOLOVINO: Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. W
polskich sklepach zdarzają się
wina kiepskiej jakości zarówno przy cenie na poziomie kilkunastu jak i kilkudziesięciu złotych. Można przyjąć jednak, że bardzo trudno jest znaleźć
wino przyzwoitej jakości z ceną mocno poniżej 25 złotych. Wiele zależy od podejścia jakie przyjął dany importer. W naszym przypadku,
motto jakim się kierujemy brzmi: „przekonujemy jakością, przekonujemy ceną”, przy takim podejściu do importu staramy się zaoferować naszym Klientom
wina bardzo dobrej jakości przy rozsądnej cenie. Wybieramy najlepszych
winiarzy a wytwarzane przez nich trunki testujemy osobiście. Dowodem na to, że w naszych staraniach osiągamy sukcesy, niech będzie recenzja dwóch win z naszej kolekcji:http://winicjatywa.pl/2013/12/02/monti-montepulciano-dabruzzo-colline-teramane-senior-2007-solovino/Po czym poznać w sklepie dobre
wino, jak mam je wybrać?SOLOVINO: Najpierw musimy zawęzić
pole poszukiwań, określić podstawowe parametry
wina, tzn. barwa (białe, różowe, czerwone) oraz smak (wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie). Dobrze jest również określić sobie poziom cenowy. Następnie patrzymy na etykiety, im prostsza i bardziej elegancka tym większe szanse na to, że
wino będzie dobrej jakości. A teraz czas na lekturę tego co jest na etykietach, tych z przodu i tych z tyłu butelek. Powinniśmy tam szukać informacji nt. szczepu winorośli, apelacji,
kraju pochodzenia i miejsca butelkowania.
Wino butelkowane w miejscu jego pochodzenia z jasno określonymi pozostałymi cechami dobrze rokuje.Czy o tym, że
wino jest dobre decyduje zawsze cena?SOLOVINO:
Wino dobre to takie które nam smakuje, niezależnie od jego ceny.Czy w każdym
winie są siarczany?SOLOVINO: Tak, jednakże w różnym stopniu stężenia. Ze swojej strony w takich przypadkach polecamy
wina organiczne z certyfikatem, inaczej zwane
winami BIO.Jakie
wina polecicie dla osób, które nie
piją wina właśnie przez to,że odczuwają siarczany?SOLOVINO: Niestety nie istnieją
wina całkowicie pozbawione siarczynów. Radzimy szukać takich, które zawierają najniższy ich poziom.Dlaczego po
winie ma się kaca?SOLOVINO: Wszystko co w nadmiarze, może zaszkodzić. Odrębną sprawą są
bóle migrenowe, które mogą wystąpić u niektórych osób po wypiciu niektórych win ale jak dotąd nie ma jednoznacznych wyników badań co jest tego powodem. Wszystkie teorie w tej sprawie to raczej hipotezy.Czy to prawda, że lampka
wina dziennie dobrze wpływa na zdrowie? Każdego wina?SOLOVINO: Wiele badań wskazuje na pozytywny wpływ
wina na nasze zdrowie. Musimy jednak pamiętać o dwóch podstawowych zasadach: umiar i bardzo dobra jakość.
Wino złej jakości może przynieść więcej szkody niż pożytku dla naszego zdrowia.Jakie
wino to jest dobre wino?SOLOVINO: To jest odczucie bardzo subiektywne.
Wino danego rodzaju dla jednej osoby może być
winem bardzo smacznym a dla innej nienadającym się do picia. Najważniejsze abyśmy wybierali
wina dobrej jakości, poszukiwali takich win z takich regionów, wytwarzanych z takich szczepów, które nam najbardziej smakują. Miejmy swoich ulubionych producentów ale nie bójmy się odkrywać nowych. Zawsze stawiajmy jednak na jakość.Czy do każdej potrawy można dobrać wino? Jak to zrobić?SOLOVINO: Nie tak dawno łączenie
wina z zupą było postrzegane jako coś wyjątkowo egzotycznego a zasady łączenia potraw z
winem były dość sztywne i ograniczone. Obecnie w zakresie doboru
wina do potraw obowiązuje dużo większa swoboda. Można przyjąć, że istnieją w tym zakresie dwie podstawowe reguły: pierwsza głosi, że
wino powinno wyraźnie kontrastować z daniem a druga, zupełnie sprzeczna z pierwszą, że potrawa powinna się z
winem komponować. Naszym zdaniem, jak w każdym tego typu przypadku, najważniejszy jest zdrowy rozsądek i kilka podstawowych zasad:
wina białe i różowe wytrawne - do ryb, białych
mięs,
wędlin oraz delikatnych
serów i sałatek;
wina białe półwytrawne - do ryb, białego
mięsa,
cielęciny,
kurczaków,
indyków, pasztetów, a także niektórych
grzybów;
wina białe i różowe półsłodkie oraz słodkie – do deserów;lekkie
wina czerwone - do
makaronów, ryb smażonych lub w sosie, lżejszych czerwonych
mięs,
wędlin i delikatnych
serów;dojrzałe
wina czerwone - do czerwonych
mięs i
dziczyzny oraz ostrzejszych
serów.Nie bójmy się jednak eksperymentować, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku JCzy można
winem zepsuć potrawę?SOLOVINO: Oczywiście, zarówno w sytuacji gdy wyjątkowo nietrafnie zestawimy
wino z daniem oraz gdy
wino jako składnik potrawy będzie nieodpowiednio dobrane.J ak, w najprostszy sposób zaprzyjaźnić się z tematem win?SOLOVINO: Trochę poczytać, trochę posłuchać, dużo doświadczać i eksperymentować.O co chodzi z tym oddychaniem, czy każde
wino powinno oddychać przed podaniem?SOLOVINO: Niektóre
czerwone wina, szczególnie te starszych roczników, wymagają aby przed konsumpcją pozwolić im pooddychać, czyli pozostawić otwarte na pewien czas, zazwyczaj jest to kilkadziesiąt minut. Zabieg ten pozwala na podniesienie, uwypuklenie walorów
smakowych i zapachowych
wina. Czasami proces napowietrzania wspomagany jest poprzez przelanie
wina do karafki, co pozwala
winu na większy kontakt z powietrzem i skuteczniejsze oddychanie.W jakiej temperaturze podaje się jakie wino?SOLOVINO: Odpowiednia temperatura dla win czerwonych to przedział
między 13 a 18°C (im
wino młodsze i lżejsze, tym powinno być chłodniejsze).
Wina białe i różowe podajemy w przedziale: 8-12°C. Jeśli chodzi o
wina musujące, właściwa temperatura to ok. 6°C.Jakie
wino jest idealne na prezent dla kogoś?SOLOVINO: Proponujemy w pierwszej kolejności odkryć upodobania danej osoby a obok tego stosować zasady opisane wyżej.
Jeżeli macie jeszcze jakieś pytania, śmiało, zadawajcie!