ßßß
Składniki:- 2 sztuki polędwicy wołowej- masło klarowane- łyżka mąki- pół szklanki miodu pitnego- 500 g kurek- 1/2 cebuli- 2 łyżki masła- 2 ząbki czosnku- 2 łyżeczki soku z cytryny- 1/2 kubka śmietanki 30%- gałązka rozmarynu- sól i świeżo mielony pieprz- kasza krakowska- suszone pomidoryPrzygotowanie:Sos kurkowy: kurki dokładnie myję w zimnej wodzie, szoruję szczoteczką aby pozbyć się ziemi, osuszam ręcznikiem papierowym. Cebulę kroję w drobną kostkę razem z czosnkiem i rozmarynem. Wrzucam na patelnię z rozgrzanym masłem i czekam aż się zeszkli. Dodaję czosnek i kurki. Smażę na średnim ogniu przez 5 minut. Dolewam śmietankę 30% i dodaję rozmaryn. Na końcu do smaku przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Zrazy: kotleciki z polędwicy grube na około 2 palce ubijam ręką. Pieprzę i szybko smażę na patelni z jednej i z drugiej strony. Dolewam miód pitny i dosalam do smaku. Przykrywam i duszę na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodaję sos kurkowy, zagotowuje.Kasza: kaszę gotuję w wodzie z masłem. Pomidory suszone kroję w paseczki i dodaję do kaszy. Wykładam na talerz i podaję razem ze zrazami w sosie kurkowym.