ßßß Cookit - przepis na Tarta gruszkowa

Tarta gruszkowa

nazwa

Wykonanie

Trochę zmodyfikowany przepis Alicji na super szybką i bosko smakującą Tartę Gruszkową:
- 1 opakowanie kruchych ciastek
- 5 gruszek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 8 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
- 1 kostka masła
- gęsty dżem lub konfitura: morelowa lub brzoskwiniowa
- sok z cytryny
- orzechy włoskie
Ciastka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i masło miele w malakserze na pył. Jeżeli jest za sypie, dodajcie jeszcze masła lub oliwy z oliwek. Konsystencja ma być zwarta ale nie jak na ciasto – nie może dać się wałkować, musi się rozpadać. Następnie wykładam palcami na formę do tarty. Zapiekam w 200 stopniach przez około 10 minut. Gruszki kroję w plasterki, skrapiam sokiem z cytryny układam na cieście, dodaję orzechy. Piekę przez około 20 minut. Wyjmuję i smaruje całość dżemem. Wkładam jeszcze na 10 minut do piekarnika.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2013/02/tarta-gruszkowa.html