Trochę zmodyfikowany przepis Alicji na super szybką i bosko smakującą Tartę Gruszkową:- 1 opakowanie kruchych ciastek- 5 gruszek- 1 opakowanie cukru waniliowego- 8 łyżek mąki- 6 łyżek cukru- 1 kostka masła- gęsty dżem lub konfitura: morelowa lub brzoskwiniowa- sok z cytryny- orzechy włoskieCiastka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i masłomiele w malakserze na pył. Jeżeli jest za sypie, dodajcie jeszcze masła lub oliwy z oliwek. Konsystencja ma być zwarta ale nie jak na ciasto – nie może dać się wałkować, musi się rozpadać. Następnie wykładam palcami na formę do tarty. Zapiekam w 200 stopniach przez około 10 minut. Gruszki kroję w plasterki, skrapiam sokiem z cytryny układam na cieście, dodaję orzechy. Piekę przez około 20 minut. Wyjmuję i smaruje całość dżemem. Wkładam jeszcze na 10 minut do piekarnika.