Wykonanie
Bataty to inaczej słodkie
ziemniaki, które można podawać jako deser bądź danie główne, przystawkę w wersji ostrej. Miąższ jest
pomarańczowy, zaś po upieczeniu przypomina mi
dynię. Dziś podaję przepis na niesamowicie smaczny i prosty w przygotowaniu deser.Składniki:3
bataty- około 1,3kg3 kawałki
cynamonu./razem około 8-10cm/1/2
laski wanilii5 łyżek
cukru2 łyżki
miodu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego
cynamonuPół szklanki
soku pomarańczowego3 łyżki stopionego
masła.
Bataty obieramy,kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy
cukrem i polewamy
masłem. Całość zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 50 minut w temp 180 stopni.Wyciskamy sok z
pomarańczy, wlewamy do rondelka i zagotowujemy z pozostałymi składnikami. Do sosu wrzucamy upieczone
bataty i trzymamy na ogniu aż pochłoną część soku i potrawa lekko zgęstnieje.Gotowe.Deser podaje się schłodzony ale mnie smakuje na ciepło.