Ulubiony deser z dzieciństwa. Moja babcia podawała go zawsze do niedzielnego obiadu. Sycący, delikatny.. idealne zakończenie uczty:)galaretka:owoce z kompotu (czereśnie , truskawki)1 galaretka (pasująca do użytych owoców, tu truskawkowa)sok z kompotu1szkl soku z kompotu zagotować z 2/3 szkl wody, rozpuścić w otrzymanym roztworze galaretkę i zalać nią owoce z kompotu- odstawić do zastygnięcia.6 jajek1 szkl cukru2 czubate łyżki żelatynysok z 2 cytrynczas:)Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Jajka sparzyć wrzątkiem (10 sekund). Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, białka ubić. Wymieszać żółtka z białkiem, dodać żelatynę i sok z cytryny. Na zimną galaretkę wyłożyć leguminę. Wstawić do lodówki.Mniammmmm....lepsze niż współczesne lody;)