Wykonanie

Takie ciasta znikają u mnie w domu w tempie ekspresowym.Jeszcze ciepłe zostało pochłonięte w połowie :)P.S W tym tygodniu będzie
truskawkowo :)Jutro zapraszam na szybki
dżem a w piątek na torcik sernikowy.


Składniki na ciasto 20x30:1,5 szklanki
mąki pszennej (typ 550),100 g
masła,1/2 szklanka
cukru,1,1/2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia,1, 1/2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%, (lub odrobinę więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji)2
żółtka,1 łyżka
cukru waniliowegoDodatkowo:2 łyżki
płatków migdałowychok. 70 dag
truskawek.Kruszonka:150 g
maki pszennej70 dag
cukru100 g miękkiego
masłaWszystkie składniki zagnieść palcami na drobne okruszki.
Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę
masło oraz pozostałe składniki. Wszytko dokładnie zagnieść Rozwałkowywać delikatnie podsypując
mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na to układamy
truskawki i posypujemy kruszonką i
płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C na ok 60 minut. Studzimy na kratce.
