Wykonanie

Lubię takie
chlebki, które następnego dnia nadal są smaczne. Najczęściej
pieczywo na drożdżach już nie jest tak świeże następnego dnia, ale ten chlebek jest naprawdę wyborny :) wilgotny, o miękkim miąższu oraz wspaniałym aromacie...
czarnuszką pachnie w całym domu :)Inspiracja tutaj


Składniki:350 g
mąki pszennej typ 650150 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej5 g
drożdży instantJaglanka:150 g
płatków jaglanych175 ml
mleka450 g wrzącej
wody30 g miękkiego
masła13 g
soli30 g
mioduPłatki jaglane zalać wrzątkiem, dodać
masło,
miód,
sól i wymieszać. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać
mleko. Przestudzić.Posypka:1 łyżka
czarnuszki1 łyżka
sezamu1 łyżka
płatków jaglanychDo przestudzonej jaglanki dodać
mąkę z
drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania
ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek o wymiarach 20 cm x 11 cm lub jednej większej, wysmarowanej
masłem oraz obsypanej
płatkami jaglanymi. Wilgotnymi dłońmi wyrównać wierzch. Obsypać posypką i suchą dłonią przycisnąć ziarna do
chleba. Odłożyć do wyrośnięcia na ok 20-30 minut, przykryć niezbyt szczelnie folią. W tym czasie ciasto znacznie urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 ° C i piec przez 50-60 minut. Na 10 minut przed końcem wyjąć
chleb z foremki i dopiekać na kratce.Biorę udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" .W miesiącu marcu akcja odbywa się na blogu Akacjowy blog.