ßßß Cookit - przepis na Chleb na jaglance

Chleb na jaglance

nazwa

Wykonanie

Lubię takie chlebki, które następnego dnia nadal są smaczne. Najczęściej pieczywo na drożdżach już nie jest tak świeże następnego dnia, ale ten chlebek jest naprawdę wyborny :) wilgotny, o miękkim miąższu oraz wspaniałym aromacie... czarnuszką pachnie w całym domu :)
Inspiracja tutaj
Składniki:
350 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
5 g drożdży instant
Jaglanka:
150 g płatków jaglanych
175 ml mleka
450 g wrzącej wody
30 g miękkiego masła
13 g soli
30 g miodu
Płatki jaglane zalać wrzątkiem, dodać masło, miód, sól i wymieszać. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać mleko. Przestudzić.
Posypka:
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka sezamu
1 łyżka płatków jaglanych
Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek o wymiarach 20 cm x 11 cm lub jednej większej, wysmarowanej masłem oraz obsypanej płatkami jaglanymi. Wilgotnymi dłońmi wyrównać wierzch. Obsypać posypką i suchą dłonią przycisnąć ziarna do chleba. Odłożyć do wyrośnięcia na ok 20-30 minut, przykryć niezbyt szczelnie folią. W tym czasie ciasto znacznie urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 ° C i piec przez 50-60 minut. Na 10 minut przed końcem wyjąć chleb z foremki i dopiekać na kratce.
Biorę udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" .
W miesiącu marcu akcja odbywa się na blogu Akacjowy blog.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2015/03/chleb-na-jaglance.html