Wykonanie

Witam Was poświątecznie domowym
pieczywem :) To jest kolejny
chleb, który podbił moje
kubki smakowe :) Jest dość czasochłonny, ale nietrudny. Wystarczy trochę cierpliwości i na pewno się uda :) Z tej porcji wychodzi dość duży bochenek. Przez wiele dni świeży... smakuje nieziemsko... Przepis Liski




Składniki na zaczyn:(należy go przygotować 12-16 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem)20 g zakwasu żytniego300 g
wody360 g
maki żytniej chlebowej (typ 720)Wszystkie składniki wymieszać, przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić na 12-16 godzin do fermentacji.Składniki na ciasto właściwe:230 g
maki żytniej typ 720300 g
mąki pszennej chlebowej typ 750400 g
wody1 płaska łyżka
soli morski3 g
drożdży instant (1płaska łyżeczka)+ cały zaczynDo zaczynu dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ok. 5 minut - tylko do połączania się składników. Następnie przekładamy ciasto do miski i zostawiamy pod przykryciem na 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (u mnie wyrastało dłużej). Następnie ciasto przekładamy do formy (moja 14 cm x 31 cm) wysmarowanej
olejem oraz obsypanej
otrębami i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Jeśli nie macie dokładnie takiej samej formy, to użyjcie dwóch keksówek 30 cm na 10 cm. Wierzch
chleba spryskać
olejem - to zabezpieczy go przed wyschnięciem.
Chleb powinien urosnąć niemalże do wysokości formy. Wyrośnięty
chleb posypać
mąką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 230 ° C na 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 220 ° C i pieczemy 30-40 minut. Po tym czasie
chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Czekamy aż porządnie przestygnie i dopiero wtedy można kroić :) ja niestety nie umiem się powstrzymać :)

